5 edycja turnieju zatytułowana była "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2013". Warunkiem zakwalifikowania się do rywalizacji było przygotowanie opisu receptury, wykonanie potrawy i przesłanie organizatorom jej zdjęcia.
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem szkół z całej Polski, ale jury wytypowało 14 ekip, które zakwalifikowały się do dalszego przebiegu rywalizacji. Przedstawicielki Szydłowca stanęły w szranki z miłośnikami kuchni m.in. z Warszawy, Radomia, Wrocławia, Poznania, Gdańska.
Zadaniem młodych kucharzy było przygotowanie zakąski wigilijnej z wykorzystaniem wielu składników. Każda drużyna miała na to 1 godzinę i 30 minut.
Sylwia i Angelika za przyrządzenie: AROMATYCZNEGO JESIOTRA PODANEGO Z FASZEROWANĄ PIECZARKĄ W ASYŚCIE BOROWIKÓW, PUREE Z BOBU Z SOSEM CYTRYNOWYM I EMULSJĄ BALSAMICZNĄ oraz za UDKO PERLICZKI FASZEROWANE KAPUSTĄ I GRZYBAMI Z ZAPIEKANĄ CUKINIĄ Z WARZYWAMI I PARMEZANEM, PODANE Z KASZĄ I SZPINAKIEM A'LA RISOTTO , PIECZONĄ PAPRYKĄ I PUREE Z MARCHEWKI Z SOSAMI Z PIECZENI I SYROPU KLONOWEGO ORAZ WHISKY I ORZECHÓW zajęły zaszczytne trzecie miejsce.
Trenerką grupy z Szydłowca była Aneta Majsiak-Gromek.