Dzisiaj jest: 30.6.2016, imieniny: Arnolda, Emiliany, Lucyny

Uczennice „KOP-u” na podium

Dodano: 3 lata temu Autor:
Redakcja poleca!

Sylwia Czyżycka i Angelika Jakubczyk, uczennice klasy trzeciej Technikum Żywienia w ZS im. KOP w Szydłowcu zajęły III miejsce w Ogólnopolskim Turnieju Szkół Gastronomicznych.

Uczennice „KOP-u” na podium
5 edycja turnieju zatytułowana była "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2013". Warunkiem zakwalifikowania się do rywalizacji było przygotowanie opisu receptury, wykonanie potrawy i przesłanie organizatorom jej zdjęcia.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem szkół z całej Polski, ale jury wytypowało 14 ekip, które zakwalifikowały się do dalszego przebiegu rywalizacji. Przedstawicielki Szydłowca stanęły w szranki z miłośnikami kuchni m.in. z Warszawy, Radomia, Wrocławia, Poznania, Gdańska.

Zadaniem młodych kucharzy było przygotowanie zakąski wigilijnej z wykorzystaniem wielu składników. Każda drużyna miała na to 1 godzinę i 30 minut.

Sylwia i Angelika za przyrządzenie: AROMATYCZNEGO JESIOTRA PODANEGO Z FASZEROWANĄ PIECZARKĄ W ASYŚCIE BOROWIKÓW, PUREE Z BOBU Z SOSEM CYTRYNOWYM I EMULSJĄ BALSAMICZNĄ oraz za UDKO PERLICZKI FASZEROWANE KAPUSTĄ I GRZYBAMI Z ZAPIEKANĄ CUKINIĄ Z WARZYWAMI I PARMEZANEM, PODANE Z KASZĄ I SZPINAKIEM A'LA RISOTTO , PIECZONĄ PAPRYKĄ I PUREE Z MARCHEWKI Z SOSAMI Z PIECZENI I SYROPU KLONOWEGO ORAZ WHISKY I ORZECHÓW zajęły zaszczytne trzecie miejsce.

Trenerką grupy z Szydłowca była Aneta Majsiak-Gromek
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.